Cuisine: Kookboeken, Recepten en Promotieactiviteiten

Cuisine: Kookboeken, Recepten en Promotieactiviteiten

Croissant-pudding met karamel

Nigella Lawson

Bekijk het recept

Croissant-pudding met karamel

Ingredi├źnten

  • 2 oudbakken croissants
  • 100 g suiker
  • 175 ml slagroom
  • 2 eetlepels bourbon
  • 75 ml volle melk
  • 2 eieren, losgeklopt

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 ┬░C.

Doe de stukken croissant in een kleine ovenschaal van ongeveer een halve liter.

Doe de suiker en 2 eetlepels water in een pannetje en schud het pannetje tot de suiker is opgelost. Zet het pannetje op matig tot hoog vuur. Laat het suikerwater karameliseren door het te laten inkoken tot het een mooi gouden kleurtje heeft; dit duurt 3 tot 5 minuten.

Zet de pan van het vuur en roer er eerst de room door - trek je niets aan van het gespetter en gesis - en dan de bourbon en de melk. Klop alles goed door elkaar en meng er dan, nog steeds kloppend, de eieren door. Giet dit mengsel direct over de stukken croissant in het schaaltje en laat het 10 minuten zo staan.

Zet het schaaltje 20 minuten in de voorverwarmde oven en reken erop dat het zwijmelen wordt.

Extra Benodigd

Kleine ovenschaal

Persoonlijke Noot

Ik heb vaak het gevoel dat je soms de lekkerste dingen krijgt, alleen omdat je uit pure zuinigheid weigert om ook maar iets weg te gooien. Ik heb deze pudding op een maandagavond gemaakt omdat ik twee croissants over had van het weekend, en eenvoudig besloten had dat ik er iets van wilde maken. Er room en bourbon bij doen kun je natuurlijk niet bepaald zuinig noemen en kost op zichzelf al meer dan de prijs van wat oud brood dat je weggooit, maar het is zo'n geweldige pudding geworden, dat ik nu vind dat we hem eigenlijk elke maandagavond moeten eten. En met eten bedoel ik ook echt eten: met iets substantieels als dit op je bord heb je het niet over een toetje, maar over een maaltijd.

Eetsmakelijk - Nigella Lawson